<< Terugblik op de actualiteit

Incredible India!

Jim Rogers (1) schreef: er is geen betere manier om aantrekkelijke beleggingskansen te vinden dan de wereld kilometer per kilometer te verkennen!

Gemakkelijk gezegd, maar voor een Franse investeerder, zwervend door de smalle straatjes in de sloppenwijk van Dharavi, in​Mumbai, is dit bijzonder desoriënterend. Hoe kunnen we de ontdekking van de armoedigste wijk in India rijmen met onze dagelijkse herkenningspunten in financiële markten?

Dharavi met een miljoen inwoners, vereeuwigd in de film Slumdog Millionaire van Danny Boyle, geeft echter precies de wereld van vandaag weer van een jonge bevolking die vurig hoopt op een beter leven. De vervulling van deze wens uit zich door gretig op “westerse” wijze te consumeren. Voorbeeld: men moet zich wel verbazen in Mumbai en in heel India over de opkomst en het succes van de Amerikaanse keten die pizza’s thuisbezorgt: DOMINO’S PIZZA. Al meer dan vijfhonderd verkooppunten vandaag in meer dan honderd steden, met een target van meer dan duizend in de nabije toekomst. India, bekend om zijn conservatisme en diepgewortelde, met name culinaire tradities, heeft een passie ontdekt voor deze icoon van de Italiaanse keuken: naan (2) en pizza zijn feitelijk maar een stap van elkaar verwijderd!

Het platteland is een andere essentiële factor voor de toekomstige ontwikkeling van India. Lang genegeerd in de grote hervormingen om de economie toegankelijk te maken, heeft het platteland van India tot voor kort een relatieve armoede gekend ten opzichte van grote steden (het BBP in plattelandsstaten is van 65% van het BBP van ontwikkelde staten in 1991 gedaald naar 54% in 2011 (3)). Sinds 2008, in reactie op de wereldwijde crisis, heeft de Indiase regering besloten met veel subsidies zich te bekommeren over twee derde van de Indiase bevolking die slechts een derde van de rijkdom bezit. In 2012 is het platteland van India voor de eerste keer sneller gegroeid dan in de steden. Tot de ondernemingen die het meest profijt trekken van deze trend behoort HINDUSTAN UNILEVER, de lokale dochteronderneming van de Nederlandse voedselreus Unilever , die op lokaal niveau het best vertegenwoordigd is op het platteland. Dit geldt ook voor MARUTI-SUZUKI, het grootste automerk van het land, die 3 keer zoveel dealers telt als zijn eerste concurrent (HYUNDAI) in de Indiase provincies.

India kent vandaag ondanks al haar potentieel een ongeëvenaarde economische vertraging met de laagste groei van het BBP (4%) sinds tien jaar. De slecht gecontroleerde inflatie (11,2%), de fors gestegen tekorten (5,2% van het BBP), de verzwakking van de roepie (-32,5% in 5 jaar), de stopzetting van infrastructuurprojecten of de herhaaldelijke schandalen hebben de fraaie ontwikkeling in India ondermijnd.

Maar ons verblijf op locaties en het bezoek aan dit land en de werkbezoeken aan ondernemingen hebben ons overtuigd van zijn ontwikkelingspotentieel op lange termijn. Hoewel India bijna tien jaar achterstand heeft op China, heeft het ruimschoots de gelegenheid dit verschil in te halen: in 2025 zal de bevolking in India groter zijn dan in China: de Indiase bevolking is 20 jaar “jonger” dan de Chinezen.

Het is zoals Jim Rogers beschrijft: “India is een land van tegenstellingen. Het land heeft de wereld enkele van de knapste koppen gegeven (…). En toch is bijna 50% van de bevolking analfabeet”.

Uit deze irrationaliteit die wij hebben ontmoet vloeien een groot aantal beleggingsmogelijkheden voort. We beleggen zonder schroom ons kapitaal in ondernemingen zoals JUBILANT FOODWORKS (franchisenemer van DOMINO’S PIZZA in India) of HAVELL’S (de Indische tegenhanger van LEGRAND) die surfen op de golf van  de opkomende middenklasse in wording, één van de favoriete beleggingsthema’s van uw nieuwe fonds Echiquier Global Emergents(4)!

Didier LE MENESTREL
in samenwerking met Armand de COUSSERGUES

1 Jim Rogers, L’investisseur aventurier (De avontuurlijke belegger) – Edition Valor
2 Traditioneel broodgerecht op basis van tarwemeel
3 Bron CLSA
4 Lees al het nieuws over uw fonds in de speciale blog: www.echiquierglobal.com