Ontdek onze nieuwe website!
Neem even de tijd om de nieuwe site te verkennen en ons uw mening te geven.

<< Terugblik op de actualiteit

Wekelijkse update

Waar schuilt de volgende verrassing?

 

Het solide Amerikaanse banenrapport had wat twijfel gezaaid, maar die drukte Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell in een hoorzitting voor het Congres kordaat de kop in. Op 31 juli zal de Amerikaanse centrale bank (de Fed) de rente wel degelijk verlagen, waarschijnlijk met 25 basispunten. Powell liet zich zeer voorzichtig uit over het economische klimaat. Hij garandeerde dat de Fed &quot;op passende wijze&quot; zal handelen en maakte dus een eind aan de twijfels die mogelijk waren ontstaan als gevolg van de recente cijfers, die beter waren dan verwacht. Dat de Amerikaanse centrale bank zich volop in de strijd gooit, stelt beleggers gerust, al is er op de markten geen sprake van een uitgesproken trend na de stevige rally in de eerste helft van het jaar. Wat zou de impasse kunnen doorbreken en de beurzen fors hoger of lager kunnen sturen?

Om te beginnen het monetaire beleid. Dat de Fed in juli de rente verlaagt is zo goed als zeker, maar wat er daarna gebeurt ligt minder voor de hand. Beleggers verwachten nog altijd tot drie renteverlagingen in 2019, maar het officiële scenario van de centrale bank klinkt heel anders. De Fed heeft trouwens nog nooit in zes maanden tijd driemaal op een rij de rente verlaagd, behalve wanneer er duidelijk sprake was van een recessie, en dat is in de Verenigde Staten zeker niet het geval. De kans is dus reëel dat beleggers hun verwachtingen zullen bijstellen, wat tot meer risicoaversie kan leiden. Aan Europese kant zou het monetaire beleid daarentegen in positieve zin kunnen verrassen. Hoewel de Europese Centrale Bank qua duidelijkheid zeker niet onderdoet voor de Fed, zijn haar toekomstige ingrepen (verlaging van de depositorente, hervatting van het inkoopprogramma en compensatiemaatregelen voor de banken) niet in dezelfde mate in de koersen verrekend. De effectieve invoering ervan kan de markten dus naar nieuwe records stuwen.

Ten tweede de bedrijfsresultaten. Het resultatenseizoen over het tweede kwartaal breekt aan en de beleggers zullen de cijfers van de bedrijven, de toon van hun boodschap en hun vooruitzichten nauwlettend tegen het licht houden. In sommige marktsegmenten, met name defensieve largecaps en middelgrote groeiwaarden, zijn de waarderingen hoog opgelopen en zal elke teleurstelling zwaar worden afgestraft. Gezien de nog altijd zwakke macro- economische cijfers kan een te groot percentage tegenvallende resultaten het vertrouwen bij beleggers dermate aantasten dat de belofte van bijkomende ingrepen door de centrale banken niet meer volstaat om op korte termijn de gemoederen te bedaren. Positieve verrassingen in de conjunctuurgevoeligste marktsegmenten, die sinds begin dit jaar het minst zijn opgeveerd, zouden de opwaartse trend dan weer verder kunnen aanwakkeren.

En tot slot de politiek. De G20-top heeft in de relatie tussen de VS en China wat olie op de golven gegooid, maar een definitief akkoord lijkt geen stap dichterbij en negatieve verrassingen zijn dan ook niet uit te sluiten. De Verenigde Staten blijven op handelsgebied voluit voor de aanval kiezen. Het ministerie van Handel maakt zich op om een onderzoek te openen naar de Franse &#39;GAFA-belasting&#39;, terwijl Donald Trump zijn pijlen op de Indiase invoerrechten richt. In het najaar zal de brexit opnieuw op de voorgrond treden. Het feit dat Theresa May waarschijnlijk zal worden opgevolgd door Boris Johnson, vergroot het gevaar op een &#39;no deal&#39;. Tot slot lopen de spanningen in het Midden-Oosten verder op, in het bijzonder ten aanzien van Iran. Teheran heeft zijn kernprogramma hervat en de spanningen rond de olietankers in de straat van Hormuz nemen toe. Een grootschalig conflict in die regio zou het vertrouwen bij beleggers ongetwijfeld een forse knauw geven.

De zomerluwte breekt aan en de centrale banken tonen zich nog steeds van hun meest geruststellende kant, maar beleggers doen er goed aan om waakzaam te blijven!15