<< Terugblik op de actualiteit

Wekelijkse update

Hete zomer op komst

 

We hebben in heel wat opzichten een drukke week achter de rug en ook de komende dagen staat er veel op het programma, met de G20 op 28 en 29 juni als apotheose.

Op monetair vlak opperde eerst de Europese Centrale Bank (ECB) en later ook de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) de mogelijkheid van nieuwe liquiditeitsinjecties in de economie om het deflatoire risico en de vertragende groei het hoofd te bieden. Tijdens het jaarlijkse forum van de ECB in Sintra liet Mario Draghi duidelijk verstaan dat “bijkomende steunmaatregelen” nodig zullen zijn als er geen uitzicht komt op een duurzame terugkeer van de inflatie naar de beoogde 2%. Vervolgens uitte Jerome Powell in Washington zijn bezorgdheid over de toenemende “onzekerheid” in de economische vooruitzichten, in het bijzonder de zwakke inflatie. Bijna de helft van de bestuurders van de Fed overweegt nu om de richtrente voor het einde van het jaar een- of tweemaal te verlagen. Staatsobligaties koersten daardoor naar nieuwe records, terwijl aandelen de week flink hoger afsloten. Het vooruitzicht van een nieuw shot stimuleringsmaatregelen kreeg bij de aan liquiditeitsinjecties verslaafde beleggers de bovenhand op de macro-economische indicatoren, die voor de industrie nog steeds een magere toekomst voorspellen.

Op politiek vlak viel de Europese Unie ten prooi aan onenigheid in de aanloop naar de aanstaande benoemingsronde: zowel de ECB als de Commissie en de Raad krijgen een nieuwe voorzit(s)ter. In het Verenigd Koninkrijk ligt Boris Johnson in polepositie om eerste minister te worden, waarna hij wellicht een harder brexitstandpunt zal innemen dan zijn voorgangster. In de Verenigde Staten, tot slot, gaf Donald Trump met een eerste meeting het startschot van zijn campagne voor de presidentsverkiezingen in 2020. Hij aarzelde niet om zijn favoriete wapen (Twitter) te gebruiken om Mario Draghi aan te vallen en ervan te beschuldigen dat hij, door renteverlagingen te overwegen, de Verenigde Staten “oneerlijk” behandelt en probeert om de euro te verzwakken ten koste van de Amerikaanse dollar. Zoals gebruikelijk nam de Amerikaanse president ook de Democraten en de media in het vizier, die ervan beschuldigd werden doorlopend “fake news” te verspreiden. Toch kreeg de politiek, ook al veroorzaakt die heel wat onzekerheid en kan ze de markten zwaar beïnvloeden, afgelopen week slechts weinig weerklank. Beleggers hadden vooral oog voor het monetair beleid.

Geopolitiek gezien wordt een openlijk conflict tussen Iran en de Verenigde Staten steeds waarschijnlijker. Nadat Iran een Amerikaanse drone had neergehaald die het ervan verdacht het Iraanse luchtruim te hebben geschonden, keurde Donald Trump naar verluidt een tegenaanval op strategische doelen goed … om vervolgens weer van mening te veranderen. De olieprijs reageert tot nu toe verbazingwekkend genoeg slechts in beperkte mate op die spanningen en op het risico van een zeeblokkade in de Straat van Hormuz, langs waar dagelijks een vijfde van de wereldproductie wordt verscheept.