Primonial kondigt de volledige overname van La Financiere de l’Echiquier aan

De groep Primonial en La Financière de l’Echiquier (‘LFDE’) maken bekend dat zij een ontwerpakkoord hebben ondertekend voor de overname van 100% van LFDE door de groep Primonial.

Ter herinnering: Primonial had in maart 2018 al een belang van 40% in LFDE genomen en was daarmee een referentieaandeelhouder geworden.

De transactie behelst de overname van de resterende 60% van de twee oprichters en meerderheidsaandeelhouders van LFDE, Didier Le Menestrel en Christian Gueugnier, evenals van de werknemers van de onderneming.

Door de resultaten van de eerste synergieën die Primonial en LFDE sinds 1 maart 2018 al hebben geboekt, hebben het management van Primonial en de huidige meerderheidsaandeelhouders van LFDE beslist de kapitaalverhoging van Primonial, die oorspronkelijk was voorzien voor 2020, te versnellen.

LFDE, een belangrijke speler in de sector van het vermogensbeheer die zich momenteel volop ontwikkelt op de Europese markt, wil zijn actieterrein uitbreiden met nieuwe vermogenscategorieën en wil verder groeien binnen de groep Primonial, die zelf onafhankelijk is. Deze uitbreiding van de slagkracht onderstreept de strategische positie van LFDE binnen de groep Primonial.

Didier Le Menestrel en Christian Gueugnier, medeoprichters van LFDE, lichten toe: “Onze toenadering heeft ons helemaal overtuigd van ons project, en daarom vonden we dat de tijd nu gekomen is om onze operationele teugels en onze kapitaalstructuur over te dragen aan de groep Primonial en zijn managementteam. We zijn blij met het parcours dat we hebben afgelegd en het enorme succes van de onderneming die LFDE is. Als onderdeel van de groep Primonial weten we dat LFDE in goede handen is om zijn ontwikkelingsstrategie op Europees niveau te kunnen voortzetten. ” Didier Le Menestrel voegt daaraan toe: “Ik heb alle vertrouwen in het management van LFDE. Het beheerteam zal, onder leiding van directeur Vermogensbeheer Olivier de Berranger, het beheer op basis van overtuigingen, dat LFDE al 28 jaar succesvol maakt, kunnen voortzetten. ” 

Stéphane Vidal, voorzitter van de groep Primonial, zegt: “We hebben besloten de toenadering tussen Primonial en LFDE te versnellen, gezien de vorderingen die we in ons ontwikkelingsplan hebben geboekt en op basis van de eerste synergieën die inmiddels tussen de twee entiteiten zijn ontwikkeld. Door onze posities te versterken staan we samen klaar om een antwoord te bieden op de uitdagingen waar onze sector mee te maken krijgt. Met Didier Le Menestrel en Christian Gueugnier delen we al sinds we onze eerste participatie namen, grote ambities voor LFDE op het gebied van innovatie en ontwikkeling.
Door nu 100% van het kapitaal in LFDE over te nemen, heeft de geïntegreerde distributiegroep nu een ongeëvenaarde mogelijkheid om nieuwe, innovatieve en duurzame oplossingen te ontwikkelen om een antwoord te bieden op de uitdagingen van de vermogensbeheersector in Frankrijk en Europa. ”
Vervolgens voegt hij daaraan toe: “Ik heb Didier aangeboden om als senior advisor toe te treden tot de groep Primonial, zodat hij een actieve rol kan spelen in de ontwikkelingsprojecten van de groep voor al zijn activiteiten, en hij heeft die rol aanvaard. Christophe Mianné blijft CEO van LFDE. Ik reken op alle beheer-, commerciële en supportteams om een mooie nieuwe pagina te schrijven in de geschiedenis van dit bedrijf. “

De raad van bestuur van LFDE wordt voortaan voorgezeten door Stéphane Vidal, voorzitter van de groep Primonial. Christophe Mianné blijft CEO van LFDE. Didier Le Menestrel wordt aangesteld als senior advisor binnen de groep Primonial.

Deze transactie heeft de voltallige steun gekregen van de aandeelhouders van Primonial, Bridgepoint en Crédit Mutuel Arkéa, evenals van de personeelsvertegenwoordigingen van de groep Primonial, die in deze transactie ook een unieke kans zien om een toonaangevende speler in Europa te worden.

Deze transactie blijft onderworpen aan de gebruikelijke opschortende voorwaarden, met name de goedkeuring van de Autorité des Marchés Financiers en de goedkeuring van de mededingingsautoriteiten. De transactie zal naar verwachting in de zomer van 2019 worden afgerond.