Lost in-novation

Hoewel de A380 een zeer lange startbaan nodig heeft (ongeveer 3 km), werd de verkoop van het toestel al 12 jaar na de eerste ingebruikname voortijdig stopgezet. Een erg korte carrière naar de maatstaf van luchtvaartcycli: de Boeing 747, die in 1969 werd geïntroduceerd, is met ruim 1500 afgeleverde vliegtuigen een soort dinosaurus. In oktober 2007 vloog Singapore Airlines de eerste lijndienst met de Airbus A380 tussen Singapore en Sydney.

Bij gebrek aan kopers werd een van de eerste superjumbo’s, die aanvankelijk door hetzelfde bedrijf was gehuurd, afgelopen oktober in Tarbes ontmanteld. Aangezien er geen actieve markt is voor gebruikte complete vliegtuigen in goede staat, wordt het toestel nu gesloopt en wordt een deel van de onderdelen verkocht.

Vanaf 2021 staakt Airbus dus de productie van de superjumbo. Een forse rekening van bijna 20 miljard dollar voor de vliegtuigfabrikant vergeleken met de aanvankelijk geraamde twaalf. Wanneer de productie eenmaal wordt gestopt, zijn er 250 A380-toestellen gebouwd.

Het lot van het vliegtuig was van meet af aan gekoppeld aan dat van luchtvaartmaatschappij Emirates die de helft van de vloot in handen heeft. De beslissing van de Golfcarrier om 39 extra bestellingen voor de A350 en A330neo te plaatsen, voor een catalogusprijs van 17 miljard dollar, betekende het doodvonnis van de A380, ook al houdt Emirates de vloot tot 2030 in gebruik.

De A380 zou het vliegtuig van de toekomst zijn. De toename van het luchtverkeer in combinatie met het dichtslibben van de luchthavens zou naar verwachting een vraag creëren die door Airbus op 1.400 zeer grote vliegtuigen werd geschat. Hoewel de passagiers uiterst lovend waren over het comfort en de stilte van dit vliegtuig, rezen bij de luchtvaartmaatschappijen al snel twijfels of ze in staat waren dit vliegtuig, dat plaats biedt aan ruim 500 passagiers, te vullen. De A380 die midden in de financiële crisis op de markt kwam, bleek met zijn vier motoren te veel brandstof te verbruiken en ondervond al gauw concurrentie van de Boeing 777 en van de eigen A350, die net als de Amerikaanse concurrent twee motoren heeft.

De A380, een technisch hoogstandje en lievelingsvliegtuig van de passagiers, is evenals de Concorde een bijzondere uitvinding die geen markt gevonden heeft en ook geen revolutie in gebruik heeft ontketend. In 1921, tijdens het beroemde Concours Lépine, presenteerde Constantin Caroni het revolutionaire stoomstrijkijzer aan de jury. Het apparaat werd te vooruitstrevend en zelfs gevaarlijk bevonden en werd pas in de jaren ‘40 in de Verenigde Staten op de markt gebracht toen het octrooi eenmaal was verlopen.1

Inventiviteit blijft een sterk punt van Europa en vooral Franse bedrijven zijn zeer succesvol. In de laatste mondiale ranglijst van 2017 van het Europees Octrooibureau stond Frankrijk op het gebied van octrooiaanvragen op de vierde plaats, achter de Verenigde Staten, Duitsland en Japan, maar vóór China. Sinds de start van de Franse CAC 40 in december 1987 zijn L’Oréal, Kering, Safran, Sodexo en Essilor de best presterende bedrijven, alle baanbrekers op hun respectieve markten.

De uitdaging voor bedrijven blijft altijd hetzelfde: een uitvinding omzetten in innovatie; oftewel een uitvinding die zijn markt vindt en dus verkoopt. Lewis Duncan2 wist het goed samen te vatten: “Innovatie is het vermogen om ideeën om te zetten in facturen.”3

 

Didier Le Menestrel
met medewerking van Olivier de Berranger

 

1 https://www.bpifrance.fr/A-la-une/Actualites
2 Amerikaanse senator, verantwoordelijk voor het Texas Tech University System
3 “Innovation is the ability to convert ideas into invoices”